It-leverandører bidrager til udformning af rammearkitekturen

Leverandører på det kommunale it-marked har haft centrale dele af den fælleskommunale rammearkitektur til gennemsyn. Det skete ved et arrangement tirsdag den 28. februar 2012 i København.

It-leverandørerne viser stor interesse for at reviewe den fælleskommunale rammearkitektur. 55 it-arkitekter mv. fra hen imod 30 forskellige leverandører deltog i et arrangement, som foregik 28. februar i København .

"Leverandørernes inddragelse har stor betydning for kommunerne. Formålet med rammearkitekturen er netop at åbne det kommunale it-marked op for flere leverandører. Derfor skal leverandørerne se fordelene ved at anvende rammearkitekturen i arbejdet med deres fremtidige it-løsninger til markedet", udtaler Peter Egelund, Projektdirektør i KOMBIT.

Reviewet omfattede centrale dele af rammearkitekturen, bl.a. integrationsmønstre, serviceplatform, beskedfordeler, driftstrategi, sag og dokument, klassifikation, organisation samt grunddata. Efter hvert indlæg i dagens program blev der ivrigt stillet spørgsmål fra leverandørerne, og også en række forslag blev noteret.

Tilfredshed med involvering

Dagen bød på generel opbakning til, at kommunerne nu etablerer en fælleskommunal rammearkitektur med støttesystemer mv. Leverandørerne gav ved flere lejligheder udtryk for nødvendigheden af og tilfredsheden med at blive direkte involveret i rammearkitekturens udformning.

”Vi deltager med stor interesse i KOMBITs arbejde med at lave fundamentet for fremtidens it-landskab. Logica har stor respekt for den transformation, der forestår på det kommunale it-marked", udtaler Frans Christensen, chefarkitekt i Logica.

Leverandørernes konkrete spørgsmål og forslag berørte bl.a. følgende temaer:

  • Brugen af rammearkitektur til primær understøttelse af fælleskommunale fagsystemer
  • Behovet for at understøtte en vifte af integrationsformer – kald, hændelser, replikering mv.
  • Adgang til støttesystemer via snitflader
  • Beskedfordeling med/ uden garanteret leverance
  • Perspektiver for organisation mht. aflastning af fagsystemer mht. registrering af brugere

Alle dagens spørgsmål og forslag er nu offentliggjort på Arkitekturrådets hjemmeside, og vil blive anvendt i det videre arbejde.

KOMBIT opfordrer leverandørerne til, også efter reviewet at komme med spørgsmål, overvejelser, forslag samt gerne konkrete eksempler på brugbare implementeringsmønstre, som kan inspirere konkrete dele af rammearkitekturen.